КУХНЯ

Долма – королева кавказьких страв! Найсмачніший рецепт для Вас!

Долма – найпопулярніша страва, яка нагадує всіма улюблені голубці завдяки своєму способу приготування – пише Happy-day. Долма – це фарш з пряними травами, загорнутий в листя винограду, такі собі голубці в незвичайній варіації.

Хто став автором страви невідомо, але представники всіх східних країн дуже люблять долму, і приписують їй авторство саме своїй державі. Греки, азербайджанці, вірмени та інші східні люди з готовністю назвуть долму своїм національним блюдом.

Якщо тобі не подобається долма — значить ти їв її в неправильному місці або просто провалив власний кулінарний експеримент. Ми допоможемо тобі виправити настільки неприємну ситуацію. Сьогодні наша редакція поділиться рецептом дуже смачної соковитої долми, яка збуджує смакові рецептори і викликає захоплення навіть у колі найвимогливіших гурманів.

РЕКЛАМА

Як готується долма з виноградного листя?

Інгредієнти для приготування страви

1. Кілька десятків великого виноградного листя (в залежності від кількості порцій).

2. Половина літри жирного бульйону для варіння долми в каструлі.

Компоненти для фаршу

1. 600 грамів свинячого або баранячого фаршу (підійде фарш асорті).

2. 6 столових ложок рису.

3. 5 великих цибулин.

4. ¼ склянки рафінованої соняшникової олії без запаху.

РЕКЛАМА

5. Куркума.

6. Мелена зіра.

7. ½ ложки меленого чорного перцю і стільки ж паприки.

З урахуванням своїх смакових переваг і тих, хто буде дегустувати блюдо разом з вами, в фарш можна додати трохи кінзи і листочків м’яти. Солити фарш теж краще за смаком.

Приготування

Крок №1. Приготування долми слід починати з підготовки фаршу. Для цього хороший шматок м’яса без зайвого жиру потрібно пропустити через м’ясорубку. Простеж, щоб ножі були гострими, інакше все найсмачніше – м’ясний сік, залишиться в м’ясорубці, а не в фарші. Для долми підходить жирне м’ясо, але все повинно бути в міру.

Крок №2. Цибуля. Ось цей інгредієнт через м’ясорубку пропускати не варто. Її краще порізати, як можна більш дрібними кубиками, щоб весь свій сік вона віддала вже в процесі варіння долми.

Крок №3. Рис. Крупу потрібно відварити в злегка підсоленій воді до напівготовності.

Крок №4. Листя. Постарайся вибрати найтонші і ніжні виноградні листочки. Якщо використовуєш тільки зірване листя, його досить просто промити проточною водою. Помилка багатьох недосвідчених кулінарів – заливання виноградного листя окропом. Це не правильно, бо разом з окропом вимиваються сотні корисних мінералів і мікроелементів, а смакові якості листа істотно зменшуються.

Якщо у тебе під рукою є тільки засолене виноградне листя, ретельно промий його водою, щоб готова страва не вийшла занадто солоною.

Крок №5. Постав вершкове масло розігріватися в сковороду. Виклади туди цибулю і тушіи його на невеликому вогні до прозорості. Після цього додай куркуму, зіру і інші прянощі за смаком. На цьому етапі можна додати кріп.

Крок №6. Перемішати всі інгредієнти, щоб пряні трави повністю просочилися вершковим маслом. Далі додай в сковороду фарш, продовжуй смажити, поки м’ясо не стане білим.

Крок №7. Тепер дійшла справа до забутого нами рису. Його потрібно змішати з м’ясом. Рис служить сполучною ланкою між соками м’яса і пряних трав.

Крок №8. Розклади виноградне листя на чистій робочій поверхні гладкою стороною вниз. На серединку кожного листка поклади чайну ложку фаршу з травами.

Крок №9. Акуратно зверни листя, стеж за тим, щоб фарш не вилазив по краях. Готова трубочка повинна бути досить тугою.

На дно каструлі виклади трохи виноградного листя – так, ми вже переходимо до варіння. Для викладки дна можна використовувати товсте і рване листя – підійде будь-яке. Акуратними рядками виклади долму. Залий її теплим бульйоном і постав варитися на середній вогонь десь на 1,5 години. Вимкни газ, і дай долмі настоятися близько 1 години.

Гарним доповненням до долми стане йогуртовий соус з часником. Все, страва готова, можеш насолодитися його бездоганним смаком.

Related Articles:

Close