ЗДОРОВ'ЯКУХНЯ

Найкращі продукти для підвищення і зміцнення імунітету

Нормований графік сну, помірні фізичні навантаження, водні процедури безумовно дуже корисні для нормального функціонування організму. Але все це не матиме позитивного ефекту без правильного і повноцінного харчування. Для щоденної активності та підтримки життєвого тонусу людині важливо знати, які продукти потрібно включити у свій щоденний раціон. Збільшити опірність організму до агресивних зовнішніх факторів можна лише створивши меню харчування, яке міститиме корисні продукти для зміцнення імунітету і підтримки здоров’я внутрішніх органів. Адже захисні функції організму безпосередньо залежать від того, що ми їмо.

Як підібрати раціон для підвищення імунітету

Раціон для імунітету обов’язково повинен містити повноцінні білки, оскільки вони містять незамінні для організму амінокислоти, – вважає expressum.net. Амінокислоти беруть участь у виробленні імуноглобуліну – речовини, що підтримує опірність організму до різних агресивних факторів.

Вченими доведено, що щоденне вживання 100 грамів білків тваринного або рослинного походження буде досить для того, щоб зміцнити імунітет. Раціон варто комбінувати в першу чергу з риби, морепродуктів, сої, бобових культур, грибів, молочних продуктів, м’яса і яєць.

Необхідно також вживати ліпіди (жири), оскільки саме вони є основою для таких клітин імунної системи як макрофаги і лімфоцити. Потрібно вживати не тільки тваринні жири, а й рослинні олії, такі як оливкова, лляна, соняшникова, гарбузова та соєва. Корисні жири можна також отримувати з кунжуту, насіння і горіхів. Вживати жири необхідно до 25-30 грам щодня.

Вуглеводи повинні бути присутніми в раціоні дієти для імунітету в ролі енергетичного підживлення організму. Їх можна отримувати з каш, пророслих зерен, сухофруктів і хліба з висівками або житнього. Питний режим також має важливе значення. Потрібно пити відвар на основі шипшини, свіжі соки і воду мінеральну. Про мінерали і вітаміни забувати не варто, тому потрібно споживати більше рослинної їжі.

Дієта для імунітету строго забороняє голодування, оскільки нічого корисного від незбалансованого неповноцінного раціону чекати не варто. Потрібно стежити графіком харчування, який має складатися з 5-6 трапез, що відбуваються кожен день в один час, і закінчуються до 19:00. Не можна вживати торти, шоколад, цукерки, тістечка та інші смаколики. Також забороняються соління, напівфабрикати, ковбаси, консерви і копченості.

Фрукти і ягоди для зміцнення імунної системи

Вживаючи сезонні плоди і ягоди, ми поповнюємо нестачу вітамінів й мікроелементів.

Полуниця

Кажуть, що якщо з’їсти за сезон свіжої ягоди від 5 до 8 кг, то проблеми анемії можна скоротити до мінімуму.

Чорна смородина

Відмінний засіб для стимулювання імунної системи. Ягоди смородини здатні знижувати рівень холестерину, мають сечогінну і підсилює імунітет властивості.

Малина

Доведено, що ягоди малини збільшують виробництво інтерферону, що в свою чергу впливає на опірність організму до всіляких вірусних інфекцій і грипу.

Абрикос

Цей диво-плід володіє величезною кількістю корисних властивостей. Завдяки великій кількості калію, вживання абрикосів живить серцевий м’яз.

Аґрус

Ця ягода корисна тим, хто страждає гіпертонією, анемією. Вживання аґрусу сприяє зниженню рівня холестерину в крові.

Яблука

Літні сорти яблук сприяють виведенню з організму вільних радикалів і радіонуклідів. Всього 3-4 маленьких яблука в день зменшать ризик захворювань серця.

Кавун

Кавунова дієта показана всім людям. Вживаючи в їжу кавуни ми очищаємо наш організм від шлаків і токсинів, що скупчилися за рік.

Виноград

Його ягоди містять багато калію, але водночас і багато цукру. Вживання маленької порції винограду (100гр в день) сприяє очищенню організму від сечової кислоти. Також ягоди винограду і виноградний сік здатні знизити рівень холестерину в крові, нормалізувати артеріальний тиск.

РЕКЛАМА

Овочі для швидкого підняття імунітету

Цибуля

У цибулі є фітонциди, які вбивають бактерії і сприяють підвищенню імунітету. Ці речовини настільки сильні, що навіть зупиняють ріст ракових клітин. У холодну погоду цибулю потрібно для профілактики застуди, так і під час її ознаках. Для профілактики застуди їжте цибулю в свіжому вигляді, а вже якщо підхопили нежить, розріжте цибулину і вдихайте її аромат: ніс відразу прояснилося. Хворому горлу допоможуть цибульні інгаляції: залийте нарізану цибулю окропом і подихайте парою.

Часник

Дві сполуки, присутні в часнику, інулін і алліцин, вдало усувають різні види бактерій – стафілококи, стрептококи і сальмонели. Крім того, часник пригнічує збудників туберкульозу, дифтерії, тифу і найрізноманітніших кишкових паразитів. Під час епідемії грипу щодня з’їдайте мінімум один зубчик часнику, а також кладіть порізаний часник в головах ліжка.

Квашена капуста

Мабуть, це один з найбільш недорогих джерел вітаміну С. Крім того, під час закваски в каструлі утворюються пробіотики, які позитивно впливають на роботу кишківника – штаб-квартири нашого імунітету. Для профілактики застуди досить з’їдати в день по 2 ст л квашеної капусти. Але важливо, щоб вона була саме квашена, а не маринована, тобто в розсолі не було оцту. До речі, в капусті, квашеної качанами, в 1,5-2 рази більше вітамінів, ніж в шинкованій.

Морква

Всі знають, що моркву потрібно їсти для поліпшення зору – в ній міститься бета-каротин, що корисний для очей. Але мало хто в курсі, що цей коренеплід підвищує опірність організму до вірусів, корисний при анемії або загальної слабкості, а в вареному вигляді рятує від діареї. Морква – відмінні ліки проти ангіни та інших захворювань горла. Для того, щоб позбутися від болю в горлі, необхідно змішати морквяний сік з медом і приймати по 1 ст л 4 рази на день. При бронхіті і трахеїті можна приймати свіжовичавлений сік моркви з молоком, змішаний в однакових частинах.

Буряк

Буряк – це чудова профілактика анемії, вона надає протизапальний ефект і покращує роботу нервової системи. Варений буряк є чудовою стравою під час грипу та застуди: вона добре засвоюється, не завдає дискомфорту при ковтанні, якщо дере горло. Відваріть буряк, почистьте, додайте дрібно нарізаний часник, жменю волоських горішків. Полийте рослинною олією. Їжте частіше такий салат – і ваші сили не покинуть вас. А ще хороший сирий буряк: натріть її і їжте по 1 ст л з медом – дуже корисно при недокрів’ї.

Кращі крупи для повноцінного імунітету

Рис – продукт гіпоалергенний, низькокалорійний, він легко засвоюється і є джерелом кальцію, заліза, фосфору, йоду, вітамінів групи В. А ще рисова каша і рисовий відвар дуже корисні людям з розладами травлення і навіть посилюють імунітет. Для смаку в кашу можна підсипати родзинки і інші сухофрукти. Нешліфований рис дуже корисний, тому що в ньому зберігається максимум корисних речовин.

Гречана крупа має величезну харчову цінність. У ній багато не тільки вітамінів і мінеральних речовин, але і легкозасвоюваних білків. За харчовою цінністю її можна поставити в один ряд з м’ясом. Гречка не викликає закрепів. У ній міститься багато заліза, і вона вважається незамінним продуктом при анемії, профілактиці серцево-судинних захворювань, проблемах з печінкою. Дроблена гречана січка засвоюється краще і легше розварюється.

Кукурудзяна крупа легко засвоюється і не викликає дискомфорту в шлунку. Крупа підсилює імунітет, зміцнює серцевий м’яз, чудово діє на шкірні покриви і волосся, гальмує процеси бродіння в кишківнику, усуває метеоризм (здуття). Кукурудзяну крупу досить їсти один раз на тиждень. Дія цього продукту зберігається і після термічної обробки.

Вівсянка – досить калорійна каша, містить достатню кількість вітамінів групи B, в тому числі фолієву кислоту, вітаміни A, E, K. Є в ній і кальцій, і магній, і амінокислоти метіоніну – всі ці речовини разом з протеїнами і клітковиною сприяють нормальній роботі нервової системи, зміцненню м’язової тканини і кісток. Слиз, що утворюється при приготуванні, не тільки обволікає шлунок, але і очищає організм від токсинів. Вівсянка також дуже ефективна для профілактики запорів.

Корисні кисломолочні продукти, які зміцнюють імунітет

Пробіотики – продукти, що містять живі мікроорганізми: молочнокислі бактерії, лакто або біфідобактерії. Ці мікроорганізми сприяють поліпшенню травлення і загального стану шлунково-кишкового тракту, а значить й імунітету.

Кефір

У кефірі міститься не тільки молочна кислота, але і спирт (0,6%) і вуглекислий газ. Готується на заквасці з кефірних грибків, які містять велику кількість мікроорганізмів: молочнокислих стрептококів, паличок і дріжджів.

Кисле молоко

Отримують з пастеризованого молока з використанням культур молочнокислих стрептококів. У закваску для кислого молока додають болгарську паличку, а для ацидофільної – ацидофільну паличку.

Ряжанка

Готується з витриманою при високій температурі суміші молока і вершків, завдяки чому вона набуває відмітний смак і кремовий колір. Її готують на тій же заквасці, що і кисле молоко.

Йогурт

Також насичений молочнокислими бактеріями. Його готують з молочної суміші і додають спеціальну закваску з термофільних стрептококів і болгарської палички. Для підтримки імунітету корисний той йогурт, який при приготуванні не нагрівається до високих температур.

Ацидофілін

Ацидофільне молоко отримують шляхом сквашування пастеризованого молока ацидофільними паличками. У нього особлива консистенція: воно сметаноподібне, іноді тягуче. Ацидофілін корисний при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту і отруєнь.

Сметана, сир

Сметана готується з вершків з додаванням закваски з кисломолочних бактерій. Сир виготовляється з молока, при його приготуванні видаляється частина сироватки і залишається білкова маса. Тому сир, а саме знежирений, завдяки збалансованому вмісту білка і кальцію, корисний не тільки для зміцнення імунітету, але і для профілактики остеопорозу.

Споживання кисломолочних продуктів регулює потрібний баланс бактеріальної флори кишківника, призводить стан його слизової оболонки в норму і підтримує захисні сили організму.

Інші корисні продукти для зміцнення імунітету

У продуктах, що підвищують імунітет людини, зобов’язані бути присутніми незамінні амінокислоти тваринного походження. Вкрай шкідливі вегетаріанські обмеження для дітей. У них через це знижується імунітет, вони відстають у фізичному і розумовому розвитку.

Рибу купувати слід саме морську – вона містить селен і жирні кислоти омега-3, які піднімають імунітет, підвищують активність фагоцитів і стійкість організму до простудних і ракових захворювань. До того ж вона знижує ризик розвитку алергії, яка також є причиною розвитку захворювань. Тому такі харчові продукти потрібно включити в раціон. Цінним є риба північних широт – лосось, сьомга, тунець, форель, – а також кальмари і морська капуста.

М’ясо не обов’язково має бути жирним. Тваринні продукти, які посилюють імунітет, – курка, кріль або пісна телятина. Це чудове джерело білка, без якого підвищити імунітет вкрай складно. Білок розщеплюється на амінокислоти, з яких формуються нові лейкоцити.

Горіхи відрізняються своїм високим вмістом вітамінів і мінералів і мають різні корисні властивості для здоров’я. Вживаючи їх в достатній кількості, можна підвищити імунітет дорослій людині і дитині.

РЕКЛАМА

Related Articles:

Close