ПОРАДИ

Нестача кальцію: що впливає на смак яблук.

Поради експертів, як їх виростити смачними і щоб довго зберігалися

Ви займаєтеся садівництвом, або просто маєте інтерес до даної теми? Тоді ця стаття точно для вас! Зараз ми розповімо про те, як потрібно доглядати за яблуневими деревами, щоб вони давали ароматні, корисні і смачні плоди, які надалі будуть довго зберігатися, — запевняє “Nastroy.net“.

Збалансоване підживлення

РЕКЛАМА

Те, що потрібно кожному дереву. Основу кожної підгодівлі повинні складати такі речовини:

Калій. Збільшує врожайність і покращує смак і вигляд самих яблук. Також калій підвищує опірність дерева до захворювань.
Фосфор. Без нього неможливо дозрівання, оскільки даний елемент входить до складу білків, які беруть участь в даному процесі безпосередньо. А ще фосфор прискорює процес дозрівання і збільшує морозо- і посухостійкість.
Азот. Так само, як і калій, збільшує врожайність.

Специфіка підгодівлі

З добривами треба бути акуратніше. Надлишок азоту, наприклад, призведе до того, що яблука виростуть занадто швидко. Чи погано це? Так! Вони будуть великими і пухкими, але не стиглими. Такі яблука згниють.

Краще азот додавати в першій половині літа, задовго до зав’язування плодів. У другій половині літа від нього варто відмовитися, інакше зимостійкість яблук знизиться, а смакові якості погіршаться.

Уважно потрібно стежити за рівнем калію. Якщо його мало або багато в ґрунті, то термін зберігання майбутніх яблук приречений бути коротким. Плоди будуть дуже швидко буріти, а шкірка розкладатися. І урожай буде невдатним.

Також деревам може не вистачати бору. Через відсутність цього елементу часто погіршуються смакові якості плодів. Вони стають прісними, в’язкими, неароматними. Якщо дереву буде вистачати бору, він дасть приголомшливі плоди — з твердим, соковитим, солодким м’якушем.

До того ж, бор взаємодіє з кальцієм, покращуючи його засвоюваність. Тому він також повинен бути в добривах.

Не потрібно підживлювати ґрунт відразу великим обсягом добрив. Запам’ятайте: з великої дози засвоюється мінімум поживних речовин. Тому краще підгодовувати дерева часто, але невеликими обсягами.

Що ще варто знати

Наостанок потрібно перерахувати деякі рекомендації, які зобов’язаний взяти до уваги кожен садівник:

Якщо ґрунт кислий, то слід періодично проводити вапнування.
При надлишку калію необхідно припинити удобрення ґрунту сполуками з даним елементом.
Щоб уникнути появи гіркоти в яблуках слід обприскувати дерево розчином хлористого кальцію.
При наявності плодів, на яких спостерігаються пошкодження, треба ретельно обробити всі дерева розчином хлористого кальцію.
Обприскування потрібно проводити 4-5 разів. Починати з середини липня, а потім робити інтервали у два тижні. Розчин готується з елементарної формулою: йде 40-60 грам на 10 літрів води.
Якщо хочеться збільшити термін зберігання яблук, то можна приготувати 4-відсотковий розчин хлористого кальцію, і опустити їх туди на хвилину. Не потрібно переживати — смак від цього не зміниться.

РЕКЛАМА

Дотримання всіх перерахованих порад допоможе поліпшити смакові якості яблук. Однак якщо врожай не вдався, не потрібно сильно засмучуватися — на це, на жаль, впливає не тільки догляд, але ще і природні показники.

Related Articles:

Close