facebook
ЗДОРОВ'Я

Руйнуємо міфи про їжу. Імунолог розповіла правду про “смачну і здорову їжу”

12 фактів про їжу від “взагалі не дієтолога”.

Галина Грановська, лікар-імунолог і автор безлічі цікавих публікацій, нещодавно опублікувала в Фейсбуці публікацію про здорову їжу, яка видалась нам цікавою.

“Трохи про здорову їжу від взагалі не дієтолога. По пунктах з поясненнями:

РЕКЛАМА

1. Їжа є корисною і шкідливою. Всі роздуми про те, що їжа – це лише калорії і потрібні білки-жири-вуглеводи-мікроелементи, від початку хибні.

Їжею можна вбити, якщо поставити перед собою таку ціль. Причому швидше, ніж ви собі уявляєте. Наприклад, неправильне харчування має ефект “спускового гачка” для раку шлунка.

2. Чим менше ви “граєтеся”  з їжею під час її приготування, тим більше в ній залишається правильних і корисних елементів.

Чи знали Ви, що обжерливість просто так зараховується в більшості релігій до числа слабкостей і гріхів? Ні, шановні мої, обжерливість – слабкість, що межує з патологією. Та іноді в неї, в патологію, переходить.

3. Смажити продукти можна, але не дуже бажано. Якщо смажити – то з невеликою кількістю олії, в правильному посуді. М‘ясо смажити не зле – воно моментально “обгортається” білковою плівкою, зберігаючи в собі все корисне і не віддаючи цього бульйону; але краще і правильніше смажити м`ясо на грилі.

Однак те ж м’ясо можна правильно зварити або запекти – і це буде більш здоровою їжею, ніж смажений його варіант. Якщо ви чомусь вирішили смажити овочі, то краще їх теж покласти на гриль, як і рибу.

4. Не можна їсти всі м‘ясопродукти в копченому, в’яленому, солоному, упакованому в кишки і поліетилен вигляді. З усіх ковбас можна їсти ковбасу домашню, власного приготування і іноді – ковбасу варену (але в цьому випадку важко передбачити склад продукту).

Все інше – всі ці ваші ковбаски-сосисочки-сардельки-шинки-грудинки – їсти не можна. Якщо не напхають в кишку чогось “чудового”, то створять ефект копчення “рідким димом” – поцікавтеся його складом, як знайдеться вільна хвилинка. Робіть холодне м’ясо власноруч – запікайте і варіть.

Для того, щоб отримати правильне варене м’ясо, необхідно просто покласти шматок свіжого м’яса до окропу – і воно одразу покриється тією самою білковою плівкою, як при смаженні. Коли ви готуєте холодне м’ясо своїми руками, ви точно знаєте, чого ви туди додали і наскільки це безпечно.

5. Нам ніколи не вистачає овочів для правильної роботи кишківника. Картопля не рахується. Ми, люди, що живемо в Україні, їмо мало свіжих овочів, ми не привчені до поєднання “м’ясо/риба + салат – картопля”.

Наша їжа – це їжа сільських жителів, які важко фізично працюють. Нас так навчили. Ми вже давним-давно живемо в містах, але досі не можемо відучитися їсти важку, дуже ситну їжу у величезних кількостях.

6. Каші – корисні. Макарони з твердих сортів пшениці – корисно. Картопля – це лише для того, щоб поїсти.

7. Соління і маринади – це не дуже корисно. Виняток, мабуть – кисла капуста і огірки та помідори з бочки. Решта – не дуже корисно. Всі наші консервації – наслідок недоїдання, яке ми всі переживали в радянські часи. Недоїдання давно змінилося відвертим переїданням, а консервації надовго засіли на нашій кухні.

Власне, особливої шкоди від них немає, але їсти всю зиму овочі, зварені в оцті, не корисно. Якщо є можливість купувати свіжі овочі і фрукти навіть в зимовий сезон – краще віддати перевагу цьому варіанту.

8. Сіль і цукор – підсилювачі смаку. Крім цього, цукор – пряме харчування для мозку, а сіль –  речовина, що затримує воду в судинах і підвищує тиск.

Якщо хочете схуднути – почніть з відмови від цих “смакових додатків” до їжі. Соліть їжу в своїй тарілці, а не в каструлі, намагайтеся  знижувати кількість цукру в усіх видах, включаючи солодощі.

9. Солодощі – не корисні. Жодного “спадкового карієсу” не існує. Весь наш “спадковий карієс” – це відсутність культури чистити зуби після кожного прийому їжі, прочищувати міжзубні проміжки за допомогою нитки та спеціального міні-йоржика і надмірне налягання на солодке, особливо у стосунках дорослих з дітьми.

РЕКЛАМА

Ми не даємо собакам солодкого – ми знаємо, що це шкідливо для собачих зубів і підшлункової залози. Але наших дітей це не стосується. Парадокс. У вазі на столі в дитячій кімнаті повинні бути не цукерки, а свіжі фрукти і горіхи.

10. Снеки – не корисні, особливо сухарики, картопляні чіпси й арахіс з різною присипкою. Снеки взагалі не повинні існувати як варіант їжі, тому що часті швидкі перекуси – прямий шлях до функціональних і органічних проблем зі шлунково-кишковим трактом.

Але те, що продають дітям в кіосках, навіть їжею назвати не можна. Якщо ваша дитина схиблена на сухариках, вам треба робити їх своїми руками. І при цьому поступово відучувати дитину від постійного жування чогось –лише заради процесу жування.

11. Фаст-фуд – не корисно. Це я не коментую.

12. Якщо хочете пити – пийте воду. Просто воду. Не втамовуйте спрагу нічим, крім питної води. Все інше п’ється в певний час і в певній ситуації.

На разі досить. Якщо цікаво – продовжу”.

Ось так просто викладено все те, що багатослівно роз’яснюють наукові та псевдонаукові статті. Доповнення зайві.

За матеріалами.

Фото – Podrobnosti.ua

Related Articles:

Close