КУХНЯ

Смачний рататуй 

Дуже смачна і проста в приготуванні страва французької кухні: смачний рататуй – заслужив величезну популярність у всьому світі. Як красиво звучить: рататуй – а насправді нічого нового і незвичайного. По суті, це запечені овочі: баклажани, помідори, кабачки – під неймовірно соковитим і ароматним соусом. Саме соус з овочів і робить домашній рататуй таким смачним, і додає страві пікантності.

Інгредієнти: 

Для соусу:
2 великих помідора;
одна морква;
головка ріпчастої цибулі;
солодкий болгарський перець;
2 зубчики часнику;
2 чайні ложки з гіркою цукру;
сіль і чорний мелений перець – за смаком;
спеції за смаком: у мене прованські трави;
зелень – базилік (за смаком);
оливкова олія – ​​для смаження.

Овочі:
один великий кабачок;
великий баклажан;
4 великих помідора;
зубчик часнику;
сіль, чорний мелений перець – за смаком;
прованські трави – за смаком;
оливкова олія – ​​за смаком.

Реклама

Приготування:
Починаємо готувати соус з овочів. Моркву очищаємо, миємо й натираємо на крупній тертці. Якщо у вас є блендер, то овочі можна різати середніми шматками, а потім все збити блендером. Ріпчасту цибулю і часник очищаємо від лушпиння, миємо й ріжемо кубиками.  Стиглі соковиті помідори миємо, знімаємо шкірку. Для цього робимо хрестоподібний надріз, кладемо в миску, заливаємо на одну хвилину кип’ятком, потім виймаємо і шкірка легко зніметься. Видаляємо плодоніжки і нарізаємо кубиками. З солодкого болгарського перцю видаляємо насіння, плодоніжки і миєму. Потім нарізаємо також, як і інші овочі.  У сковороду наливаємо трохи оливкової олії, розігріваємо її  і відправляємо в сковороду цибулю, обсмажуємо до золотистого кольору.  Потім в сковороду кладемо моркву, солодкий перець, перемішуємо і обсмажуємо. Зменшуємо вогонь, викладаємо в сковороду помідори, перемішуємо, накриваємо сковорідку кришкою. Тушкуємо всі овочі до готовності: поки не стануть м’якими. Це займе приблизно 10 хвилин. Соус солимо, перчимо, додаємо цукор і прованські трави (за смаком). Ретельно перемішуємо, куштуємо на смак.  Перед тим як зняти  з вогню додаємо нарізані зубчики часнику. Знову перемішуємо і знімаємо сковороду з вогню.

Відразу перекладаємо гарячі овочі в чашу блендера, додаємо листочки свіжого базиліка, подрібнюємо все в пюре. Соус готовий: в принципі, його можна вживати як самостійну страву (наприклад, намастити на хліб або подати до м’яса).

Кабачок (бажано брати молодий, з маленькими насінням і ніжною шкіркою) миємо, видаляємо хвостики і нарізаємо дуже тонкими кружечками (для цих цілей підійде і спеціальна шатківниця).  Один великий баклажан миємо, видаляємо хвостики і також нарізаємо тонкими кружечками.  Помідори теж миємо, видаляємо плодоніжки, нарізаємо тонюсенькими кружечками. Всі підготовлені овочі розкладаємо для зручності в різний посуд, і починаємо збирати нашу страву.  У круглу форму викладаємо весь соус, рівномірно розподіляємо його.
На соус викладаємо по колу овочі, чергуючи їх між собою: кабачок, помідор, баклажан. Після того, як заповнено овочами всю форму, потрібно буде їх посолити, поперчити за смаком, посипати нарізаним часником (один зубчик за рецептом), посипати прованськими травами. Поливаємо зверху оливковою олією (приблизно 3-4 столові ложки).

Накриваємо форму з рататуєм фольгою, відправляємо в розігріту до 180 градусів на одну годину. Час залежить від особливостей вашої плити: страва готова, коли овочі стануть м’якими.  Подавати овочевий рататуй можна як гарячим, так і холодним: буде смачно. Він відмінно поєднується з м’ясом, рисом і картоплею – вибирайте на свій смак. Смачного!

 

Реклама
Читати далi

Також цiкаво:

Close